Krönika

|

Här är årets 12 favoriter

Här är de tolv mest läsvärda av det senaste årets krönikor. Mest läst är ”Fyra sätt att bli lyckligare” med 44.000 sidvisningar.

Flera viktiga förändringar har inträffat både för Morningstar i Sverige och på denna sajt det senaste året. De händelser som jag minns tydligast är att vi lanserade Guide-delen av sajten i november, flyttade till nya lokaler i december och blev helägda av amerikanska Morningstar i början av maj.


Men jag har fortsatt att skriva en krönika nästan varje vecka. Och eftersom jag vet hur svårt det är att hinna med att läsa, så håller jag fast vid vanan att varje sommar välja ut det dussin krönikor som jag tycker innehåller bäst tips eller av annat skäl är mest läsvärda.


Bra grundläggande spartips finns i ”Sälj dina obligationsfonder nu” som argumenterar för att hellre välja företagsobligationer eller hedgefonder och ”Aktier ger mer, men inte mycket” som argumenterar för att den grundläggande fördelen med aktiefonder finns kvar. ”Passa på medan kronan är stark” påpekar att vår svenska krona numera ger fler utländska aktier (länkar ovan till höger).


Statistiken från Google säger att den allra mest lästa krönikan under året med drygt 44.000 sidvisningar är ”Fyra sätt att bli lyckligare” som berättar att om slutsatserna från 100 forskare runt om i världen i ”The World Book of Happiness”. Mer om samma ämne finns i ”Fler tankar om lycka” som diskuterar en undersökning av vilken konsumtion som vi svenskar uppskattar mest. Jag har också funderat kring skillnader mellan kvinnor och mäns sparande i ”Den svåra konsten att bli nöjd”.


Att regelbundet ge till välgörande ändamål är ett sätt att använda pengar som undersökningarna visar har ett ovanligt starkt samband med lycka. Bästa fonden för dig som sparar med hjärtat berättar om fördelarna med Humanfonden och hur svårt det är att förbättra världen via aktiemarknaden. Ytterligare tips för bättre relationen mellan människor finns i ”Ge plats för mer i ditt testamente”.


Fast mest har jag förstås skrivit om fonder och fondsparande. ”Passa på att dela ditt månadssparande” påpekar att det är klokt att minska risktagandet när spartiden minskar, särskilt nysparandet. ”Följ proffsen när du väljer hedgefond” förklarar varför det räcker med en lista med de största svenska hedgefonderna för att välja rätt. Bakgrunden till min senaste uppdateringen av portföljerna i Morningstars PPM-test beskrivs i ”Hög arbetslöshet nyckel i PPM-portföljerna”.


Slutligen vill jag nämna den serie analyser av svenska fondföretag som jag inledde i mars med krönikan ”Dags att avslöja Stockholms förvaltare”. Hittills har jag skrivit om åtta av de största i Stockholm: AMF, Carnegie, East Capital, Handelsbanken, Lynx, Nektar, SEB och Swedbank. Dessa finns samlade under ”Analys” i menyn uppe till vänster.


Ovan till höger finns även några länkar till mina urval av läsvärda krönikor föregående somrar. De kommande tre veckorna har jag semester, men i mitten av augusti är jag tillbaka och kan under hösten förhoppningsvis ge fler läsvärda tips.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,3 -1,1 -0,3 stängt
Frankfurt (DAX30)
-0,8 -1,0 -0,1 stängt
London (FT-SE 100)
-0,7 -0,7 0,2 stängt
Paris (CAC 40)
-0,5 -0,7 0,1 stängt
Tokyo (TOPIX)
-1,3 -1,3 -1,3 stängt
New York (S&P 500)
-0,5 -0,5 0,1 14:13
New York (NASDAQ 100)
-0,2 -0,2 0,4 14:13
Moskva (RTS)
-1,8 -1,8 -1,2 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-1,5 -1,5 -1,3 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,3 -0,5 -0,3 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,8 -1,0 -0,4 15:05