Marknadskommentar

|

Omfattande korruption talar mot Latinamerika

Kampen mot korruption är fortsatt svag under Mexikos nya president. Brasilien lyckas lite bättre, men skadorna på samhällsekonomin är tydliga även där, en risk som talar mot att välja Latinamerikafonder.

Det har gått ett år sedan Andrés Manuel López Obrador (ofta kallad AMLO) tillträdde som president i Mexiko. Börsutvecklingen där var sämre än snittet redan förra året och hittills under 2019 är Mexikofonderna bland förlorarna. För sparare i Latinamerikafonder spelar det inte så stor roll, för Brasilien dominerar med i snitt 67 procent av aktieinnehaven. Men med i snitt 20 procent är Mexiko tvåa och den enda verkliga motvikten i regionen när den brasilianska ekonomin har problem.


Investerarna verkar alltså fortsatt skeptiska till Mexiko. En förklaring är rimligen den politiska utvecklingen, med allt mer makt koncentrerad till president AMLO. Likt den kinesiska presidenten Xi Jinping har AMLO använt kampen mot korruption för att vinna stöd och skrämma motståndare.


Som Ryssland och Egypten


Helt klart är korruptionen ett av de största problemen i Mexiko, kanske den allra största risken. Enligt organisationen Transparency International delade Mexiko plats 138 av 180 länder med bland andra Ryssland och Iran förra året. Och enligt organisationens senaste rapport om regionen är utvecklingen i år negativ. Mycket värre än så kan det inte bli, och många förbättringar av samhällets funktioner är inte möjliga så länge utbredd korruptionen fräter bort stora resurser.


Därför är det, enligt en analys i senaste numret av The Economist, allvarligt att president AMLO har visat sig vara motståndare till fristående ideella organisationer som kämpar mot korruption. Statliga tjänstemän som varit kritiska till regeringen har drabbats av åklagare som granskat deras affärer, medan presidentens vänner skyddas. Målet verkar vara att öka presidentens personliga makt, istället för att stärka domstolarnas roll.


Utvecklingen på detta område är betydligt mer positiv i Brasilien, med ökad kritisk granskning även av nuvarande makthavare. Fast korruptionen är fortfarande ett svårt problem även i Brasilien. Landet är på plats 105 i Transparencys index för 2018, tillsammans med till exempel Egypten. Väldigt mycket av positiva framtidsmöjligheter förstörs med utbredd korruption och skadorna på samhällets centrala funktioner är tydliga, till exempel i samband med fotbolls-VM 2014 och OS 2016 (se ”Fotbolls-VM argument mot Brasilienfonder”).


Hellre Europafonder


Globala förvaltare som tar stor hänsyn till hållbarhet väljer därför att istället investera mer i andra världsdelar. Men fondsparare med fokus på att undvika länder där korruption riskerar skada ekonomin ytterligare väljer rimligen att helt avstå från Latinamerikafonder och sparar istället i Europafonder, eller ännu hellre Nordenfonder. Mer om detta i ”Välj länder med låg korruption” (länkar ovan till höger).

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,7 0,6 0,7 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,7 0,4 0,7 stängt
London (FT-SE 100)
0,9 0,5 0,7 stängt
Paris (CAC 40)
1,0 0,7 1,0 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,5 0,5 0,7 11:18
New York (S&P 500)
0,4 0,4 0,7 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,5 0,5 0,9 stängt
Moskva (RTS)
1,6 1,6 1,8 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-0,1 0,0 0,2 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,0 -0,2 0,0 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
1,4 1,3 1,5 15:06