Marknadskommentar

|

Valet i Brasilien ger chans till börsuppgång

Brasilien avgör utvecklingen för Latinamerikafonderna. Valet 7 oktober ser ut att bli en rysare, men för optimister ger det en chans till oväntad börsuppgång.

Historiskt har Latinamerikafonderna haft ungefär två tredjedelar investerat i ett enda land, Brasilien. För drygt tio år sedan trodde många amerikanska investerare att framtidens vinnare var de fyra största tillväxtmarknaderna, som förkortas ”BRIC”, och aktiebörsen i Sao Paulo steg över 250 procent på tre år.


Men från oktober 2010 och framåt har Latinamerika och särskilt Brasilien varit en stor besvikelse för aktieinvesterare. Andelen som Latinamerikafonderna placerar på börsen i Sao Paulo har minskat, eftersom andra länder i regionen har haft mindre dålig värdeutveckling. En viktig förklaring till nedvärderingen är fallande råvarupriser, särskilt från 2014 och framåt. En annan är återkommande politiska kriser. Men den främsta förklaringen är nog den överdrivna optimism som under perioden 2005 till 2008 drev upp tillgångspriser och lockade till investeringar som har visat sig ohållbara.


Från januari 2016 till mars 2018 skedde ändå en brant återhämtning av aktiekurserna i Brasilien. Optimister hoppades på en mer tillväxtorienterad politik efter att president Dilma Rousseff blev avsatt och ersatt av sin vicepresident Michel Temer. Från botten nästan dubblades aktiekurserna och därmed ökade andelen brasilianska aktier i Latinamerikafonderna till drygt 50 procent.


Stark president behövs


Men alltför få tillväxtvänliga reformer har genomförts ännu, eftersom parlamentet är fullt av småpartier som fokuserar på att gynna särintressen. Investerarnas besvikelse verkar i år blandas med oro att den politiska situationen ska bli ännu värre 7 oktober när ett nyval byter ut stora delar av etablissemanget (eftersom konstitutionen gör att många inte får omväljas).


En ny, populär och viljestark president skulle behövas för att genomföra nödvändiga reformer. Men enligt en analys i den brittiska veckotidningen The Economisk är det ingen av kandidaterna som ser ut att klara jobbet: Lula da Silva är mest populär men sitter i fängelse och får inte ställa upp; Jair Bolsonaro är en högerpopulist som argumenterar för militärkupper; Geraldo Alckmin stöds av en stark centerkoalition och får därmed 44 procent av gratis TV-reklam, men saknar karisma. Ytterligare ungefär ett dussin kandidater ställer upp, men de flesta har väldigt små chanser att vinna. Valet 7 oktober är det första av två omgångar om ingen får majoritet efter första omgången, vilket ger risk att två extrema alternativ ställs mot varandra i andra omgången.


För fondsparare ger den politiska krisen i Brasilien dock en chans till ett bättre utfall än väntat, som skulle kunna vända börsutvecklingen uppåt. Chansen är kanske inte så stor, men därmed blir å andra sidan vinsten desto större om det oväntade inträffar.

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-3,2 -3,4 -3,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
-3,9 -3,6 -3,4 stängt
London (FT-SE 100)
-3,2 -3,9 -3,7 stängt
Paris (CAC 40)
-3,4 -3,0 -2,9 stängt
Tokyo (TOPIX)
-3,7 -2,6 -2,8 stängt
New York (S&P 500)
-0,8 -0,8 -1,4 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,3 0,3 -0,4 stängt
Moskva (RTS)
-6,2 -6,2 -5,8 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-2,4 -2,4 -2,6 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
-3,4 -4,1 -3,9 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-4,5 -5,8 -4,8 15:06