Nyhet

|

Dr Mobius går mot strömmen

När det gäller investerare i så kallade tillväxtmarknader finns det ett namn som brukar dyka upp – Dr Mark Mobius på Templeton. Fondstar fick möjligheten att tala med honom om tillväxtmarknader, IT-aktier och valet i Ryssland över en frukost på ett hotell i centrala Oslo.


Den nu snart 64-årige Mobius kan i mångt och mycket kallas Mr Emerging Markets. Det är en beteckning han tilldelats mycket på grund av sin långa erfarenhet och sin hängivenhet till det han gör. Det är också något som Templeton varit mycket skickliga på att föra fram och marknadsföra. Även om Mark Mobius, och Templeton, anses vara duktiga på investeringar i tillväxtmarknader ligger Templeton Emerging Markets Fund inte bland de bästa.

Mark Mobius är dock långt ifrån ensam om att leta upp undervärderade aktier på världens tillväxtmarknader hos Templeton. Till sin hjälp har han sex förvaltare och 15 analytiker som är baserade på 11 kontor runt om i världen. Det är bland annat Hongkong, Warszawa, Buenos Aires och Rio de Janeiro.

Försiktig IT-investerare

Mark Mobius grundfilosofi är att företag måste inspekteras på plats, vilket är en anledning till hans fulltecknade resedagbok (han har normalt drygt 200 resdagar per år). Han är också en utpräglad value investor, vilket inte hjälpt honom under det senaste året då även tillväxtmarknaderna präglats av svindlande uppgångar för nystartade och omvandlade IT-relaterade företag. Han säger att han kritiserats för att den breda tillväxtmarknadsfonden (Templeton Emerging Markets Fund) ”bara” steg med 50 procent under 1999 då andra steg mycket mer. En förklaring är att Templeton varit försiktiga med investeringar i just nystartade internetföretag.

– Det är en bubbla och den kommer att brista. Det betyder inte att vi inte investerar i teknologiaktier, men vi vill se vinster. Inte nödvändigtvis i år, men vi måste se att det kommer vinster framöver. Vissa av dessa nystartade företag tänker inte i vinsttermer, och då kan vi inte investera, säger Mark Mobius.

Templeton ser även möjligheter i andra typer av företag som gynnas av ny teknologi. Det gäller bland annat telekombolag, banker och grossister.

– Om grossisterna kan slå ut mellanhänderna och öka sina marginaler från en till två procent ökar de sina vinster med 100 procent. Det är den typen av resultat som vi är intresserade av när det gäller investeringar i ny teknologi, säger en av de analytiker som följt med Mark Mobius på resan till Norge.

Köper när alla andra säljer

Mobius investeringsstil är, lite tillspetsat, att köpa när det ”flyter blod på gatorna”. Han vill med andra ord gå in och köpa när alla andra säljer och är pessimistiska, vilket var fallet mitt i asienkrisen 1998. När börsen i Thailand och på andra platser i Asien började falla och hade fallit ett tag började Mobius att köpa. Marknaden fortsatte dock att falla, och på pappret hade Templeton förlorat massor. När marknaderna vände upp igen hade Mobius köpt billigt. Sådan är hans stil.

Just nu är det Sydafrika som är i den fasen. Många är pessimistiska, vilket passar Mobius. Två andra favoritmarknader just nu är Brasilien och Mexiko.

Fortfarande är det största hotet mot tillväxtmarknaderna att reformer inte genomförs tillräckligt snabbt.

– Visst händer det saker, men det går mycket långsamt. Anledningen är att det finns en elit som inte vill släppa ifrån sig makt, och som motsätter sig förändringar, säger Mark Mobius.

Även om han ser möjligheter i de flesta marknader finns det platser där aktierna stigit kraftigt och som han håller sig avvaktande till. Det gäller bland annat Hongkong, Korea och Singapore. En annan marknad är Grekland, där Mark Mobius tror på en fortsatt nedgång.

- Det är inte ”blod på gatorna” ännu, men det kommer, säger han.

Mycket kvar att göra i Ryssland

Vladimir Putin blev Rysslands nya president vid valet i söndags där han fick 52 procent av rösterna. När det gäller den ryska marknaden är Mobius försiktigt positiv.

– Det är en klar förbättring mot tidigare. Nu måste dock Putin visa att han klarar att ta tag i brottsligheten och ekonomin. Som utländska aktieägare är vi intresserade av att se ett förbättrat aktieägarskydd, vilket jag tror ligger långt ner på hans prioriteringslista då han har mycket annat att ta tag i, säger Mark Mobius. Han påpekar att aktiemarknaden stigit mycket och just nu är han försiktig med investeringar där.

– Med tanke på situationen i Ryssland och med tanke på den dåliga likviditeten i marknaden har vissa aktier stigit för mycket, säger Mark Mobius. På sikt kommer dock en förbättring i ekonomin och i det ryska samhället att smitta av sig även på de finansiella marknaderna menar Mark Mobius. Han tror dock att det kommer att ta tid.

Optimistisk motionär

Innan han kom till Oslo hade Mobius varit i Turkiet. Han brukar ha för vana att välja hotell som har bra gym. I sin bok, ”Passport to Profits” förklarar han varför hotellens gym är så viktiga.

”Ibland när jag checkar in på hotell, speciellt efter en lång flygning över många tidzoner, kan jag bli lite nedstämd. Jag har märkt att regelbunden träning återställer min grundläggande och fundamentala långsiktiga optimism. Det gör även att jag är mentalt förberedd för nästa dags möten”.

– Träningen får jag ta i Amsterdam ikväll, säger han. Innan han landar där har han dock hunnit med en presentation i Oslo och en i Stavanger.

Läs fler nyheter i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-4,2 -4,2 -4,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
-4,0 -4,0 -4,0 stängt
London (FT-SE 100)
-3,3 -3,7 -3,7 stängt
Paris (CAC 40)
-3,9 -3,9 -3,9 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,0 -0,4 -0,3 stängt
New York (S&P 500)
-2,8 -2,8 -2,4 15:12
New York (NASDAQ 100)
-3,1 -3,1 -2,8 15:12
Moskva (RTS)
-0,7 -0,7 -1,6 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-1,7 -1,7 -2,1 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-1,9 -2,2 -2,4 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-4,3 -5,2 -5,0 15:06