Nyhet

|

Inflationen är nu nyckelfrågan

Slutsatsen av Merrill Lynch undersökning av 242 förvaltares framtidstro är att nyckelfrågan just nu är ”Har inflationen nått sin topp?”.


Varje månad publicerar den amerikanska finanskoncernen Merrill Lynch en undersökning av vad kapitalförvaltare runt om i världen tror om framtiden. Novemberundersökningen, som gjordes mellan den 3 och 11 november, offentliggjordes i dag klockan 15:00 GMT.

Trevor Greetham är ansvarig för undersökningen och han drar den här gången slutsatsen att nyckelfrågan just nu är om inflationen i USA och Europa har nått sin topp. En majoritet av förvaltarna tror det, men det finns ännu inga statistiska bevis.

Aktier bara om förvaltarna har rätt

Om förvaltarna har rätt, då är deras optimism när det gäller ”mjuklandning” för USA-ekonomin och fortsatt gynnsamt klimat för aktier befogad. Men om förvaltarna gissar fel, och inflation och korta räntor fortsätter uppåt, då kommer den senaste tidens nedgång i världsindex för aktier att fortsätta.

Undersökning är på 60 sidor totalt, med hundratals diagram och tabeller. Här är några av de mest intressanta resultaten:

** Nu tror hela 88 procent av de som förvaltar USA-aktier att nästa ändring av styrräntan som den amerikanska centralbanken, ”Fed”, kommer att göra är en sänkning. Nästan hälften tror nu att denna sänkning kommer det andra kvartalet nästa år.

** En ökande majoritet av USA-förvaltarna ser den senaste tidens nedgång som ett bra köpläge. De branscher som de är mest positiva till är finans, teknik och läkemedel.

** Samtidigt tror nu bara 6 procent av USA-förvaltarna och en tredjedel av Europaförvaltarna på en ökning av den ekonomiska tillväxten de närmaste 12 månaderna. När det gäller lägre tillväxt så har förvaltarna enligt Merrill Lynch stöd av den senaste statistiken (men däremot inte, som sagt när det gäller lägre inflation).

** En sammanfattning av de globala förväntningarna är att andelen förvaltare som tror på en allmän avmattning har ökat. Mycket få förvaltare tror nu på vare sig högre ekonomisk tillväxt, högre korträntor eller högre inflation. Skulle de ha fel på något av dessa tre områden, så kommer det att ge stor inverkan på världens aktiemarknader.

** Den nya europeiska valutan, euron, har stärkt sin ställning som favorit de närmaste 12 månaderna. Över 70 procent av förvaltarna tror på euro, medan dollarn bara får stöd från knappt 20 procent av de tillfrågade.

** När det gäller ”emerging markets” så är det fortfarande Asien som är solklar favorit bland förvaltarna. 50 procent av de tillfrågade tror mest på Asien, med Latinamerika och Östeuropa på delad andraplats, med drygt 20 procent. Klart sist ligger Sydafrika.

Läs fler nyheter i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,2 0,5 0,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,3 0,3 0,0 stängt
London (FT-SE 100)
0,3 0,2 -0,1 stängt
Paris (CAC 40)
0,3 0,3 0,0 stängt
Tokyo (TOPIX)
-1,3 -1,3 -1,3 stängt
New York (S&P 500)
0,2 0,2 0,7 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,3 0,3 0,8 stängt
Moskva (RTS)
-0,8 -0,8 -0,6 10:09
Hong Kong (HANG SENG)
-1,4 -1,4 -1,4 15:09
Bombay (BSE SENSITIVE)
-1,0 -1,1 -1,1 12:39
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,8 -1,1 -0,9 07:09