Nyhet

|

Templeton säger nej till PPM

Templeton, som sålt sina fonder i Sverige sedan 1993, väljer att stå utanför det nya pensionssystemet, PPM. Trots detta säger bolaget att de ser stora möjligheter i Sverige och övriga Norden och har därför en mycket långsiktig syn på sin satsning här.


- Jag tror att PPM är en av de största möjligheterna när det gäller kapitalförvaltning i Europa idag, men det har ett pris. PPM är en möjlighet för oss och för andra kapitalförvaltare när det gäller att ta marknadsandelar, men det är olönsamma marknadsandelar, säger Eric Bateman som är affärsutvecklingschef för Templeton i Skandinavien och Holland. Att göra valet att stå utanför var inget lätt beslut enligt Eric Bateman, men han säger att Templeton måste se till sina ägares och existerande kunders intresse.

- Om vi skulle gå med trots att det är olönsamt skulle vi vara tvungna att antingen höja våra avgifter för andra kunder utanför PPM, eller låta våra ägare ta förlusten. I dagsläget är det inget vi vill göra, säger Eric Bateman.

Fondstar: Ni vill bygga en närvaro i Sverige och ni har ett kontor här. Hur tror du att beslutet att stå utanför PPM kommer att påverka era möjligheter?

- Naturligtvis hade vi gärna deltagit, men vi kände att vi inte kunde. Det ska bli mycket intressant att se hur vårt val påverkar oss. Samtidigt som PPM är en stor händelse ska man komma ihåg att det inte är den enda möjligheten i Sverige. Fondsparandet växer kraftigt i hela Norden och där ska vi vara med, säger Eric Bateman. Han tror att Templeton kan dra fördelar av de spin-off effekter som PPM för med sig i form av en större medvetenhet och kunskap kring fondinvesteringar även om de står utanför. Ett sätt att nå fler kunder är att göra fonderna mer tillgängliga. Idag måste en ny kund investera minst 5000 dollar, motsvarande drygt 40 000 kronor. Templeton funderar nu på att införa månadssparande där nya kunder kan investera ungefär 1000 kronor per månad.

- Det är ett system för investerare som vi redan har i andra länder i Europa. Det har varit mycket uppskattat och nu funderar vi på att göra samma sak här i Sverige, säger Eric Bateman.

Fler distributionskanaler inom kort

Templeton säljer sina fonder via mäklare, försäkringsbolag och banker. Inom kort kommer man även att kunna erbjuda fonderna via någon av de oberoende internetbaserade fondaktörer som startat. Vem det blir vill Eric Bateman inte säga innan allt är klart.

- Vi pratar med flera av aktörerna och anser inte att de konkurrerar med andra distributionsformer. Man kan se det som ett flygbolag som har business-class och ekonomiklass för sina resenärer. Det är samma sak för oss. Vissa kunder vill ha rådgivning och ställer högre och högre krav. De går via de traditionella kanalerna. Andra vill sköta allt själva och så enkelt som möjligt göra sina investeringar. Där är internet en mycket bra kanal, säger Eric Bateman.

Vill ge sina kunder valmöjligheter

Att Templeton valt att inte sälja sina fonder direkt beror på två saker. Dels vill man att kunderna ska kunna få oberoende rådgivning. Dels vill man att fonderna ska erbjudas där de kan jämföras med andra fonder.

- Vi vill helst att kunderna har valmöjligheter när de ska investera i fonder. Kunderna ska kunna jämföra våra fonder med andra fonder. Det är en anledning till att vi inte säljer våra fonder direkt, säger Eric Bateman.

Fondstar: Med tanke på att Templeton är vad man kallar en value-investor måste dagens typ av marknad vara en mardröm?

- Vi hade ett tufft år 1998 med alla våra fonder. Den senaste tidens teknologidrivna kursrally är ingen ideal situation för oss. Vi har utvecklats sämre än marknaden, vilket är väntat. Templeton har varit i samma situation flera gånger tidigare och vi får inte panik av att utvecklas sämre under en kortare tid. Vi har en långsiktig investeringsfilosofi och det är våra investerare medvetna om. Pratar man med våra förvaltare säger de att de har svårt att hitta värde bland företagen i USA idag. Med marknader som bara stiger och stiger sitter vi i ett klassiskt dilemma. Ska vi investera även om vi inte tror på ett företag långsiktigt eller ska vi stanna utanför marknaden och riskera att vi utvecklas sämre än marknaden. Vi har haft samma investeringsfilosofi under en mycket lång tid och den kommer vi inte att ändra, säger Eric Bateman.

Läs fler nyheter i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,3 -1,1 -0,3 stängt
Frankfurt (DAX30)
-0,8 -1,0 -0,1 stängt
London (FT-SE 100)
-0,7 -0,7 0,2 stängt
Paris (CAC 40)
-0,5 -0,7 0,1 stängt
Tokyo (TOPIX)
-1,3 -1,3 -1,3 stängt
New York (S&P 500)
-0,4 -0,4 0,2 13:42
New York (NASDAQ 100)
-0,1 -0,1 0,5 13:42
Moskva (RTS)
-1,8 -1,8 -1,2 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-1,5 -1,5 -1,3 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,3 -0,5 -0,3 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,8 -1,0 -0,4 15:05